Astana: Informatie en Geschiedenis

De hoofdstad Astana ligt in Noord-Kazachstan aan de rivier Isjim. Het is onderdeel van het Aziatische deel van het land. Na de onafhankelijkheid in 1991 werd in 1997 Aqmola tot nieuwe hoofdstad gekozen. Deze plaats heet vanaf dan Astana (met de klemtoon op de laatste lettergreep). Astana is het Kazachse woord voor 'hoofdstad'. De provinciestad is uitgegroeid tot een ware hoofdstad en blijft almaar groeien. De bevolking neemt toe naarmate meer mensen uit de omgeving er hun heil zoeken. In 2010 telde de stad maar liefst 708.794 inwoners.

In de omgeving is vooral steppe te vinden, afgewisseld met prachtige oases. In de meren zijn veel verschillende vogelsoorten te vinden. Helaas was het hier niet altijd zo rustig. Stalin heeft vroeger werkkampen opgesteld in deze omgeving. Tegenstanders van zijn regering en krijgsgevangen werden gedwongen om hier de nieuwe steden op te bouwen. Wat nog is overgebleven van deze barakken is in dit gebied te zien.In de stad zelf zijn prachtige gebouwen te vinden, gemaakt door 's werelds beste architecten. Als verbeelding van de stad Astana als nieuwe hoofdstad van Kazachstan, is de Bayterek gebouwd. In dit gebouw is op 97 meter hoogte een dek aangebracht vanaf waar je de stad kunt overzien. Deze hoogte komt overeen met het jaartal van de overdracht van de stad: 1997. Iets hoger is een panoramadak te bereiken met de trap. Hier is de handdruk van Nursultan Nazarbayev te vinden. Wanneer u in deze gouden handdruk uw eigen hand plaatst, mag u een wens doen. Het gebouw stelt een reusachtige boom voor met bovenin een ei. Dit staat symbool voor de Perzische legende 'Samruk en de levensboom'. Samruk was een vogel en hij legde zijn ei in de Gaokerena, oftewel 'levensboom'. Toen hij wegvloog van zijn ei, liet hij de takken bewegen en er vielen zaden vanaf. Volgens de legende zijn hieruit alle plantensoorten ontstaan en was de mensheid ineens overal van genezen.Nursultan Nazarbayev, de president van Kazachstan, werkt in 'Ak Orda'. Ak Orda betekent letterlijk Witte Horde. Dit presidentiële paleis staat op de linkeroever van de Isjim. Heel de presidentiële staf woont in dit paleis, maar de president zelf woont elders. Een deel van het dak bestaat uit een enorme blauw met gouden koepel. Daar bovenop bevindt zich een gouden standbeeld van een zon met 32 zonnestralen waar een steppearend onderlangs vliegt.

Een ander mooi gebouw op de linker rivieroever is de Nur-Astana Mosque. Oftewel de moskee van Astana. Deze moskee is niet alleen de grootste van heel Kazachstan, maar zelfs het grootst van Centraal Azië. De hoogte (40 meter) geeft de leeftijd weer van de profeet Mohammed toen hij de openbaringen van god heeft ontvangen. De hoogte van de minaretten (63 meter) staat symbool voor de leeftijd van Mohammed toen hij stierf.

In de stad staat ook een ijsstadion waar World Cups worden gehouden. Dit stadion is ontworpen door een Nederlands duo: Bertus Butter en Marcel Boukens.

Deze stad is prima te bereiken met het vliegtuig. Het vliegveld bevindt zich op 15 kilometer ten zuiden van Astana. Met de trein stopt u zelfs midden in Astana, vlakbij verschillende hotels.