Almaty: Informatie en Geschiedenis

Almaty is de grootste stad van Kazachstan en is gelegen in het zuidelijkste deel van het land. Er heerst een warm landklimaat. Hier valt meer regen dan in de rest van het land, vooral in de maanden maar, april, mei en juni. In de winter is het weer zacht, de neerslag die dan valt valt in de vorm van sneeuw. De stad heeft ongeveer 1,4 miljoen inwoners.

De stad heeft vele namen gedragen. Van Verny in Tsaristisch Rusland, via Alma-Ata tot Almaty. Tot 1997 was Almaty de hoofdstad van Kazachstan. De stad was echter omgeven door hoge bergen en daardoor niet goed bereikbaar. Tevens was het daardoor niet geschikt voor uitbreiding. Daarnaast waren er in de zomer perioden met veel smog. Ook werd het gebied geteisterd door aardbevingen. De naam Almaty zou 'rijk aan appelen' of 'sterke berg' betekenen.De stad is bekend door de hooggelegen ijsbaan Medeo. Op deze ijsbaan hebben verschillende Nederlanders een Nederlands Record geschaatst. Het is echter een ijsbaan in de openlucht en die is sinds de bouw van overdekte ijsbanen enigszins overbodig geworden. In Almaty is ook één van de hoogste tv-torens van de wereld te vinden. De 371,5 meter hoge toren staat op een berhelling en heeft een zendmast van 114 meter. Het hoogste punt is daarmee meer dan 1000 meter boven het zeeniveau. De toren staat in het zuidoosten van de stad aan de rand van het Ile-Alatau Nationaal Park.

In het oostelijk deel van het centrum is het stadspark van Almaty. Hierin staat de 56 meter hoge Kathedraal van de Hemelvaart van Christus. Dit is het op één na hoogste houten gebouw van de wereld. De kathedraal heeft aardbevingen overleefd door de flexibiliteit van de houtbouw. Het gebouw is gebouwd tussen 1903 en 1907 en gerestaureerd voor 1997. Een bezoek aan deze kathedraal is zeker de moeite waard.