Geschiedis van Kazachstan

Duizend jaar geleden zwierven er nomaden rond in het gebied dat nu Kazachstan heet. Zij besloten rond de zesde eeuw om een gebied aan de Zijderoute te gaan bewonen. In die tijd vertelden zij hun verhalen door van generatie op generatie, want zij kenden geen geschreven literatuur. Verschillende nomadenstammen leefden hier door elkaar heen, maar iedereen was moslim en sprak/schreef Perzisch en Turks.

In dit deel van Centraal Azië was de invloed van Rusland goed te merken. Toen de Russische revolutie was afgelopen, werd Centraal Azië in 1920 opgedeeld. De grenzen werden getrokken op basis van de verschillende talen in het gebied. Het nomadengebied werd omgedoopt tot de Kirgizische Autonome Provincie. In 1925 kreeg het een nieuwe naam, namelijk de Kazachse Autonome Provincie. Een jaar later werd de Kirgizische Autonome Provincie hiervan afgesplitst en dat is de huidige republiek Kirgizië geworden. In deze periode werd Alma-Ata de nieuwe hoofdstad, want de oude hoofdstad Orenburg valt vanaf dan onder de Russische federatie. In 1936 was het dan eindelijk zover: Kazachstan werd een volwaardige unierepubliek binnen de Sovjet-Unie en heet vanaf dan 'Kazachse Socialistische Sovjet Republiek'.

In de jaren tussen 1926 en 1939 werden de Kazachstanen door Jozef Stalin gedwongen hun nomadenbestaan op te geven. Ze moesten het land gaan bewerken en zich vestigen op een vaste plek. In deze periode zijn ongeveer 1 miljoen van hen gestorven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voltrok zich een tweede ramp voor Kazachstan. Stalin was bang voor aanvallen van binnenuit de Sovjet-Unie. Hij besloot daarom honderdduizenden mensen over te brengen naar afgelegen gebieden in Centraal Azië, waaronder Kazachstan. Dit transport heeft 30% van hen niet overleefd. In 1991 kwam dan eindelijk de dag die nu nog steeds wordt herdacht. Op 16 december verliet Kazachstan de Sovjet-Unie en vanaf dan kan de onafhankelijkheid worden gevierd. In 1997 wordt het besluit genomen om een hoofdstad te kiezen die beter te bereiken is en eventuele groei beter kan doorstaan. Aqmola volgt Almaty op en zal vanaf dan Astana (hoofdstad) heten.



Sindsdien wordt de republiek geregeerd door Noersoeltan Nazarbajev. Hij wint steeds de democratische verkiezingen met een grote hoeveelheid van de stemmen. Er wordt door buitenlandse waarnemers getwijfeld aan de mate van democratie tijdens deze verkiezingen. De regeringspartij OTAN blijft regeren. In 2009 is besloten dat er ten minste drie partijen moeten deelnemen aan het parlement. De twee minst kritische oppositiepartijen werden vervolgens in de eerstvolgende verkiezingen gekozen.


Geografie en indeling

Kazachstan ligt in Centraal Azië, ten zuiden van Rusland aan de Kaspische zee. De andere omliggende landen zijn: China, Kirgizië, Oezbekistan en Turkmenistan. De totale oppervlakte van Kazachstan is 2.724.900 km².

Grote meren in het land zijn het Balkasjmeer en het Aralmeer. Het Aralmeer ligt op de grens van Kazachstan met Oezbekistan. Het hoogste punt bevindt zich op ongeveer 7.000 meter boven zeeniveau en wordt gevormd door de bergtop Khan Tengri. Vpadina Kaundy is het laagste punt van het land en ligt op 132 meter onder het zeeniveau.

De republiek is opgedeeld in veertien oblasten en drie steden. Een oblast is een deelgebied dat onder het nationale niveau ligt. De oblasten zijn onderverdeeld in rayons/districten en worden vernoemd naar het bestuurlijk centrum dat erin ligt.